Ik groeide op met mijn schoenen in huis, net als veel andere Nederlandse gezinnen. De ochtenden werden natuurlijk doorgebracht in sokken maar zodra mijn schoenen aan waren, bleven ze aan. Tenzij mijn schoenen zichtbaar vies waren of mijn voeten pijn deden door ze de hele dag te dragen, was ik perfect tevreden als een kind, tiener en volwassen draf rond mijn huis in mijn sneakers.

Maar dit veranderde allemaal toen ik naar Duitsland verhuisde.

Als je het niet wist, dragen Duitsers (en de meeste Europeanen) hun schoenen niet binnen en kunnen ze het zelfs als respectloos beschouwen als je besluit in hun huis rond te lopen. Huisschoenen, of “Hausschuhe” in het Duits, begroeten je vaak wanneer je de deur opent naar een Duits huis. Deze zachte slippers zijn bedoeld om binnen te worden gedragen, terwijl je straatschoenen opgeborgen blijven tot je vertrekt.

“Waarom dragen Nederlanders hun schoenen binnen?” Deze vraag is vaker gesteld dan ik kan tellen door mijn man, collega’s en nieuwe vrienden in Duitsland. Om eerlijk te zijn, zou ik nooit een duidelijk antwoord kunnen geven waarom, maar sindsdien heb ik geleerd dat mijn eigenaardige gewoonte eigenlijk schadelijk was voor mijn gezondheid.

Duitsers, Japanners en vele andere culturen die zich onthouden van het dragen van hun schoenen in huis, vermijden iets heel groots: bacteriën.

“Oh nee, geen bacteriën!” denkt je waarschijnlijk, maar luister naar me!

Ga verder naar de volgende pagina.

--ADVERTENTIE--